Monument vliegtuigcrashes

Patersweg 6, Echt

Op 10 september 1942 stortte een Short Stirling, een bommenwerper van de Royal Air Force, neer in een moerassig weiland naast Abdij Lilbosch in Pey. Lees verder

Op 10 september 1942 stortte een Short Stirling, een bommenwerper van de Royal Air Force, neer in een moerassig weiland naast Abdij Lilbosch in Pey. Door de crash verloren twee van de acht vliegeniers hun leven. Eén vliegenier werd gevangen genomen en één wist te ontsnappen. De andere vier zijn tot op heden nog vermist. Daarnaast kwamen verschillende koeien en paarden, die in deze wei stonden, om het leven en een aantal was ernstig verbrand.

De volgende ochtend kreeg Joep Jennissen, een 16-jarige boerenknecht, de opdracht het overgebleven, gewonde vee uit de wei te halen. Joep Jennissen heeft zich vanaf 1999 ingezet voor de berging van de omgekomen bemanning van de bommenwerper. Toen dat in eerste instantie niet mogelijk bleek, heeft hij gepleit voor een grafmonument ter plaatse, om hen te herdenken die hun leven gaven. Uiteindelijk is hieruit de stichting ontstaan, waarna werd besloten om alle vliegeniers van de geallieerde strijdkrachten te herdenken die tijdens WO2 met hun vliegtuig zijn gecrasht in de gemeente Echt- Susteren. Op de parkeerplaats van de Abdij Lilbosch vind je het hoofdmonument. Op de overige 5 plekken in Het Smalste Stukje Nederland waar vliegtuigen zijn gecrasht, staan gedenktekens met de letter 'V' van Stichting op Vleugels der Vrijheid.