Bunkerkapel

Pepinusbrug 6a, Echt

4.8/ 5

De bunkerkapel in de buurt van Abdij Lilbosch komt uit de tweede wereldoorlog. In de bunker was plaats voor 200 mensen. Lees verder

Deze schuilbunker met kapel werd tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers gebouwd. De bunker is echter nooit gebruikt en raakte na de bevrijding in 1945 in verval. In 2006 nam Stichting Op Vleugels der Vrijheid de bunker in gebruik, restaureerde deze en geeft sindsdien rondleidingen

Abdij Lilbosch en Sint Bernarduscollege
In de Tweede Wereldoorlog namen de Duitsers Abdij Lilbosch en het nabij gelegen Sint Bernarduscollege in beslag. De Duitse monniken van Abdij Lilbosch moesten het Duitse leger in. De overige monniken werden naar andere kloosters in Nederland verbannen. Alle leerlingen van het Sint Bernarduscollege werden naar huis gestuurd. Duitse kinderen uit steden die vaak gebombardeerd werden, namen intrek in het college.

Bunker
In 1942 werd deze bunker door de Duitsers gebouwd om de Duitse kinderen in het college te beschermen tegen luchtaanvallen. Deze werd via ondergrondse gangen verbonden met het Sint Bernarduscollege en Abdij Lilbosch. In de bunker zijn 200 slaapplekken, douches en ook een kapel gebouwd.

Rondleidingen
Neem een kijkje in de bunker en kom meer te weten over de bunker en de vliegtuigcrashes tijdens de Tweede Wereldoorlog. Kijk op www.opvleugelsdervrijheid.nl voor het reserveren van een gratis rondleiding in juni tot en met september.

Liberation Route Europe
De bunkerkapel is onderdeel van de Liberation Route Europe. Deze route verbindt honderden verhalen en plekken uit negen Europese landen met elkaar. De plekken bevinden zich langs de weg die de geallieerden aflegden tijdens de bevrijding van de Tweede Wereldoorlog. Op www.liberationroute.com staan thematische routes die geschikt zijn om te wandelen of te fietsen.

Pepinusbrug 6a, 6102 RJ Echt