Bunker

Pepinusbrug 6a, Echt

4.6/ 5

De bunker in de buurt van Abdij Lilbosch komt uit de Tweede Wereldoorlog. In de bunker was plaats voor 200 mensen. Lees verder

Deze schuilbunker met kapel werd tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers gebouwd. De bunker is echter nooit gebruikt en raakte na de bevrijding in 1945 in verval. Gelukkig nam Stichting Op Vleugels der Vrijheid in 2006 het beheer van de bunker over en geeft sindsdien rondleidingen.

Beslaglegging Sint Bernarduscollege
In de Tweede Wereldoorlog namen de Duitsers Abdij Lilbosch en het nabij gelegen Sint Bernarduscollege in beslag. De Duitse monniken van Abdij Lilbosch moesten het Duitse leger in. De overige monniken werden naar andere kloosters in Nederland verbannen. Ook werden alle Nederlandse leerlingen van het Sint Bernarduscollege naar huis gestuurd, zodat Duitse kinderen uit nabij gelegen Duitse steden (die vaak gebombardeerd werden) in het college konden wonen.

Bunker
In 1942 bouwden de Duitsers deze bunker om de Duitse kinderen in het college te beschermen tegen luchtaanvallen. Deze werd via ondergrondse gangen verbonden met het Sint Bernarduscollege en Abdij Lilbosch. In de bunker zijn 40 ligplekken, 160 zitplekken, douches en ook een kapel gebouwd.

Rondleidingen
Wil je meer te weten komen over de bunker, de Tweede Wereldoorlog en de historie van Abdij Lilbosch? Kijk dan op www.opvleugelsdervrijheid.nl voor het reserveren van een gratis rondleiding (in de maanden mei tot en met september).

Onderdeel van ‘Liberation Route Europe’
De bunker is onderdeel van de Liberation Route Europe. Deze route verbindt honderden verhalen en plekken uit negen Europese landen. Deze plekken bevinden zich langs de weg die de geallieerden aflegden tijdens de bevrijding en daarmee een einde maakten aan de Tweede
Wereldoorlog. Kijk op www.liberationroute.com voor bijzondere routes om te wandelen of te fietsen.

Pepinusbrug 6a, 6102 RJ Echt