Overnachten in B&B 't Merthoes in Susteren

Een paar dagen overnachten in Het Smalste Stukje Nederland? Na een dag wandelen of fietsen voldaan in slaap vallen in een heerlijk bed? Een goed ontbijt? Nostalgie maar ook luxe? Haal- & brengservice Pieterpad? België en Duitsland op een steenworpafstand en overnachten in een authentiek stadje? Dat kan allemaal bij B&B ‘t Merthoes in het Limburgse plaatsje Susteren.Lijkt het je iets? Lees alles over mijn bezoek aan deze Bed & Breakfast waar ik gastvrij ben ontvangen door Nick met een ontbijt bestaande uit verse broodjes, jus d’orange, een eitje en diverse soorten beleg.

Overnachten in B&B 't Merthoes
Ontbijten in B&B ‘t Merthoes Susteren

Nick en Edith
‘In 2016 hebben Edith en ik, samen met mijn zwager en zijn vrouw, dit pand gekocht en verbouwd. In mei 2019 trekken zij zich echter terug omdat ze vinden dat het niet helemaal bij hen past. Omdat ik op dat moment met functioneel leeftijdsontslag ga, kan ik mij helemaal op de Bed & Breakfast gaan richten, samen met mijn vriendin Edith,’ vertelt Nick tijdens het ontbijt.

Ik bevind mij in de ruime woon-eetkamer. Een bloemetje op de eettafel, een radio uit de zestiger jaren en een houthaard maken er een sfeervolle huiskamer van. Als ook nog blijkt dat Nick een collega van mijn man Sylvester is kletsen we gezellig verder over werk, de plannen die er zijn en natuurlijk ook over de vele wandel- en fietsroutes in de omgeving van het landelijk gelegen Susteren.

Een beetje vroeger en een beetje nu
We vergeten de tijd helemaal, maar na dik een uur ga ik toch een kijkje nemen in de rest van de B&B en dus ook in de drie ruime slaapkamers. Alle kamers zijn voorzien van tweepersoonsbedden met traagschuim matrassen, led tv, airco en een badkamer. Voor aankomst is er overleg met de gasten, ‘of je liever een één- of tweepersoonsdekbed wenst’, vertelt Nick. Heel belangrijk is het persoonlijke contact met de gasten. Daar besteedt hij graag aandacht aan, maar indien men dat liever niet wenst is dat natuurlijk ook geen probleem.

Wat opvalt zijn de nostalgische accessoires in de B&B. Het begint al beneden in de hal. Hier liggen twee koffers uit de jaren ’50 opgestapeld onder de trap. In de gangtrap hangt een schilderij van Susteren uit het paard- en wagentijdperk, maar ook in de slaapkamers komt de nostalgie tot uiting.

De drie kamers hebben Limburgse namen. De Óngerkamer ligt op de eerste verdieping. Alhoewel de meubels geïnspireerd zijn op grootmoeders’ slaapkamer zijn ze nieuw. Deze slaapkamer heeft door de houten vloer, de grijs- en bruintinten op de muur en de stoffering een warme uitstraling. Er staat een schrijftafel waaraan je eventueel kunt werken. Een leuk detail is de placemat met afbeeldingen van het vroegere Susteren.

De Veurkamer ligt op de zolderverdieping en is een lichte kamer met grote dakkapel. Hier heb je uitzicht op de grote tuin waarin je op een warme zomeravond nog kunt nagenieten van de vele wandel- en fietsroutes in de omgeving. Een grappig detail op deze kamer zijn de oude mijnwerkerslampen met persoonlijke penningen van de opa van Nick, die in de steenkolenmijn heeft gewerkt.

Ook vind je op de zolderverdieping de derde kamer, de Achterkamer. In deze nostalgische kamer staat een supermodern bad. Zie je het al voor je, na de drielanden fiets- of wandeltocht, nog even relaxen in dit heerlijke bad?

De Pieterpad- etappe van Montfort naar Sittard loopt dwars door het smalste stukje van Nederland. Het is een rustige en vlakke etappe door het Limburgse landschap. Deze leidt je langs de oude ruïne van Kasteel Montfort, de aspergevelden in het smalste stukje van Nederland (Echt-Susteren) en door het meest westelijke punt van Duitsland, Isenbruch. Met zijn vijfentwintig kilometer is het één van de langste Pieterpad-etappes.

Nick en Edith bieden als service voor hun gasten gratis een haal- en brengservice aan. Ze kunnen je in de buurt van Susteren afhalen, bijvoorbeeld bij ‘de Hamer’ in de wijk ‘de Hei’. Dit is wel fijn, want op deze manier hoef je niet af te wijken van de route.

Diverse ommetjes en drielanden wandelroute
Ook kun je vanuit de B&B verschillende ommetjes wandelen. Eén daarvan is het ommetje in het natuurgebied ‘t Hout”. Deze ommetjes kun je met een lus uitbreiden, maar de langste afstand is acht kilometer. Wil je meer kilometers lopen dan is de drielanden wandelroute een leuk alternatief. Het is best bijzonder dat je op één dag zowel naar België als naar Duitsland wandelt. De routes leiden je door pittoreske dorpjes, natuur en langs culturele bezienswaardigheden.

Drielanden fietsroute
Pittoreske dorpjes in een historisch landschap, Konikpaarden langs de oevers van de Maasvallei, bossen, weilanden, Limburgse kloostervarkens en het Westzipfelpunt. Dit kom je allemaal tegen op je fietstocht door drie landen. Er zijn weinig plekken in Nederland waar je in één dag per fiets drie landen kunt bezoeken. In ‘Het Smalste Stukje Nederland’, gelegen op de grens van Midden- en Zuid-Limburg, is dit echter mogelijk. Een fietsroute van 55 kilometer door België, Nederland en Duitsland. Vanuit B&B ‘t Merthoes is de drielanden fietsroute een goed vertrekpunt. Mocht je geen fiets hebben, vraag dan aan Nick en Edith om voor jou tegen vergoeding een fiets te regelen.

Eten en drinken in Susteren
Wil je na je wandel- of fietstocht nog in de buurt van B&B ‘t Merthoes iets gaan eten, dan is dat mogelijk. Ik ga zelf graag na een wandeling in Susteren naar Brasserie & Koffiehuis ‘t IJzerenbosch. Van oorsprong was deze chalet een rustpunt in een bosrijke omgeving om er een kop koffie te drinken en het eten van een stuk Limburgse vlaai. Tegenwoordig kun je er ook terecht voor lunch, borrelhapjes, boeren high tea en warme gerechten in de avonduren. Enkele wandelvriendinnen dronken hier na een winterwandeling een Glühwein en vonden deze de beste die ze ooit hebben gehad.

In najaar tijdens ommetje Susteren
Nick vertelde dat er in het Susteren nog meer mogelijkheden zijn. Op de markt bij ‘De Graasboer’ kun je lunchen en ijs eten. Er is een Griek, Chinees, een huiskamer restaurant en een ‘Snackpoint’. Deze Limburgse ‘friture’ hoort bij de beste vijf van de Cafetaria Top 100.

Wil jij zelf een keer overnachten in B&B ‘t Merthoes in Susteren? Je vindt meer informatie op hun eigen site hier.