3x Wandelen in Het Smalste Stukje Nederland

Enkele weken terug verbleef ik een aantal dagen bij B&B ’t Merthoes in Susteren. Dit dorp ligt in Het Smalste Stukje Nederland in Limburg. Vanuit daar maakte ik met mijn gezin allerlei leuke uitstapjes. We houden van wandelen en daar is deze omgeving perfect voor. Ik neem je mee op drie wandelingen in Het Smalste Stukje Nederland in Limburg.

Wandelen in Het Smalste Stukje Nederland
Het Smalste Stukje Nederland vind je bij Echt en Susteren in Limburg. Op het meest smalle stukje Nederland is de afstand van België door Nederland tot Duitsland slechts 4,8 kilometer. Binnen een uurtje wandel je dus van België naar Duitsland! Dit is uniek is ons land. De wandelroutes door dit deel van Limburg variëren van 3,8 kilometer tot wel 16 kilometer. Ze brengen je door mooie natuurgebieden en pittoreske dorpen. De routes zijn grotendeels samengesteld via het knooppuntensysteem. Het leuke daarvan is dat je de routes dus ook eventueel kunt inkorten of verlengen als je dat zelf wilt. Sommige wandelroutes hebben ook enkele afwijkende en eigen stukjes. In totaal is er maar liefst meer dan 275 kilometer aan wandelpaden! Ik koos een aantal routes om te wandelen in Het Smalste Stukje Nederland uit.

Wandeling vanuit Susteren: Ommetje natuurgebied ’t Hout
De eerste wandeling in Het Smalste Stukje Nederland die wij liepen heet Ommetje natuurgebied ’t Hout. Er zijn drie mogelijkheden, een rode wandelroute van 3,8 kilometer, een groene van 4,8 kilometer en een blauwe van 8 kilometer. Hierbij wandel je deels dezelfde route, maar verleng je hem steeds een stukje. Wij kozen voor de rode wandelroute. Alle drie de wandelroutes starten in Susteren bij de Amelbergabasiliek, op nog geen vijf minuten lopen van B&B ’t Merthoes. Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat we een klein beetje verkeerd liepen, omdat we teveel rond keken. Gelukkig is het kaartje op de brochure van Het Smalste Stukje Nederland heel duidelijk en vonden we de weg weer richting het spoor. Vanaf het treinspoor wandel je de natuur in. Aan je rechterkant zie je het bos van natuurgebied ’t Hout. Ongeveer halverwege de route ga je dwars door het bos. Het laatste stuk van dit ommetje door Het Smalste Stukje Nederland voert je door het buitengebied van Susteren. Er staan paarden en pony’s in de wei. En in de verte doemt de toren van de Amelbergabasiliek op. Voor je terug in Susteren komt, passeer je eerst nog een mooie Mariakapel.

Wandeling in de natuur: Ommetje Doort / Taterbosch
De tweede wandeling door Het Smalste Stukje Nederland die wij kozen, is het ommetje door Doort en Taterbosch. Er zijn twee wandelroutes via de knooppuntennetwerk ontworpen. De blauwe route van 6,3 kilometer gaat door het Taterbosch. En de rode route van 6,5 kilometer leidt je om Doort heen. Beide routes hebben een stukje laarzenpad. En je zou ze ook kunnen combineren tot één grote wandeling. De brochure van de wandelroute geeft een gedetailleerde beschrijving, je kunt niet mis lopen. Het eerste deel van de wandeling geeft je uitzicht op akkers en weilanden. Het is er zo heerlijk rustig! In de verte zagen we zelfs hertjes! Vanaf net voor de politiehondenschool sla je linksaf het bos in. Vervolgens kom je bij een beek die je de rest van de wandeling blijft volgen. Onderweg heb je verschillende rustbanken langs deze wandelroute.

Wandelen door Het Smalste Stukje Nederland: Drielandenwandeling
Er is ook een leuke en langere wandeling van 16 kilometer waarin je in Nederland een lus loopt naar de Belgische en naar de Duitse grens. Een Drielandenwandeling dus! Je loopt dan bijvoorbeeld langs het schattige plaatsje Vissersweert. Bij hoog water verandert dit kleine dorp in een eiland. Omdat de wandeling een lus is, kun je deze wandelroute door Het Smalste Stukje Nederland op verschillende punten starten. Ook in Susteren. Dat is fijn, want B&B ’t Merthoes is echt een fijne uitvalsbasis als verblijf. Helaas hebben wij deze route nog niet kunnen wandelen in Het Smalste Stukje Nederland. Tijdgebrek. Wie had dat gedacht op zo’n smal stukje Nederland hè? Er is echt verrassend veel te doen en te zien!

Lees de volledige blog van Reismuts